Przepisy klientów

Pieczone meksykańskie pierogi pani Moniki
Pieczone meksykańskie pierogi pani Moniki

Pieczone pierogi są świetną przekąską. Można zrobić ich większą ilość i zaraz po ostygnięciu zamrozić. Rozmrożone smakują jak świeże, stanowią świetny dodatek do warzywnych zup a zabrane do pracy uszczęśliwią nas bardziej niż zwykłe kanapki. Swój intensywny, żółty kolor meksykańskie pierożki zawdzięczają kurkumie dodanej do ciasta. Przyprawa neutralna w smaku apetycznie je zabarwiła.

Polecam kurkumę od Przyprawy Świata Gdynia.

czytaj całość »
Brokuł pod mozzarellą pani Kasi
Brokuł pod mozzarellą pani Kasi

Brokuł pod mozzarellą. Masło, brokuł podzielony na różyczki, całość przykryta tartą mozzarellą wymieszaną z kilkoma łyżkami śmietany, mleka, grysem słodkiej papryki i Ziołami Małgosi. Dusimy pod przykryciem, ale kiedy brokuł zmięknie, odkrywamy i podpiekamy do zrumienienia. Proste, smaczne, szybkie.

Zapiekane farfalle z pulpetami mięsnymi i warzywami w sosie serowo-czosnkowym z płatkami pomidorów.
Zapiekane farfalle z pulpetami mięsnymi i warzywami w sosie serowo-czosnkowym z płatkami pomidorów.

Zapiekanka to połączenie makaronu farfalle z mięsnymi pulpecikami i mieszanką warzyw.

Doskonałym wykończeniem jest sos serowy z pieprzem czosnkowym oraz suszonymi pomidorami w płatkach.

Wszystkie składniki zapiekanki świetnie z sobą współgrają.

W nieskomplikowany sposób otrzymaliśmy dużą rodziną porcję obiadową.

Zachęcam do skorzystania mojej autorskiej propozycji.

czytaj całość »
Zupa gulaszowa pani Moniki
Zupa gulaszowa pani Moniki

Ostatnie dni nie zwiastują wiosny, raczej przypominają o trwającej zimie. W chłodne wieczory warto więc postawić na rozgrzewające zupy. Gulaszowa niewątpliwie jest jedną z nich. Wydaje mi się, że lubi ją każdy. Próbowałam jej w wersji odchudzonej i choć była smaczna, nigdy nie dorówna jej klasycznej, tłustej wersji. 

Pieczone kotlety z piersi kurczaka z cukinią pani Moniki
Pieczone kotlety z piersi kurczaka z cukinią pani Moniki

Nie mam w domu maszynki do mielenia mięsa, radzę sobie więc inaczej.  Filety zamiast mielić, drobno siekam. Konsystencja jest przyjemniejsza niż w mielonym mięsie. Ten przepis podpatrzyłam na blogu Z miłości do gotowania, troszkę zmieniłam a w podobnej formie piekłam i grillowałam posiekane filety z różnymi innymi dodatkami.  Swoją drogą, wrzucając do koszyka cukinię bez patrzenia na cenę nie zdawałam sobie sprawy z tego jak droga jest poza sezonem (15 zł/kg, czyli średniej wielkości cukinia kosztuje 7,50 zł). Byle do lata. 

Schab pieczony z jajkiem pani Moniki
Schab pieczony z jajkiem pani Moniki

Idealna propozycja na wielkanocny stół. Prosty w wykonaniu, bardzo efektowny i smaczny pieczony schab z jajkiem w środku. Zawsze prowokuje pytanie: „jak włożyliście tam to jajko?!”  Świetnie smakuje w towarzystwie chrzanu lub sosu chrzanowego. Oprócz tego, że pojawia się u nas w Wielkanoc, pieczemy go by pełnił rolę zdrowszego zastępstwa dla kupnej wędliny.

Kurczak pieczony na butelce z piwem pani Moniki
Kurczak pieczony na butelce z piwem pani Moniki

Pomysł na taki obiad chodził mi po głowie już od dawna, ale dopiero po obejrzeniu powtórkowego odcinka „Kuchennych rewolucji” z generałem kurczakiem w roli głównej postanowiłam go zrealizować. Zachęcona obietnicą soczystego mięsa nadziałam biedaka na butelkę i upiekłam. I rzeczywiście było smacznie. Podczas pieczenia piwo wypływa z butelki (jeśli stawia opór, dodajemy 1/3 łyżeczki soli, wtedy na pewno wypłynie). Na blaszce rozłożyłam również ziemniaki i marchew wymieszane z olejem i przyprawami, one również idealnie się upiekły. Swoją drogą, obciąć kurczakowi głowę, obedrzeć z piór i godności, nadziać na butelkę i nazwać generałem – nie wiem kto na to

czytaj całość »
Krem z pomidorów na ostro z batatami pani Kasi
Krem z pomidorów na ostro z batatami pani Kasi

Danie proste, ale zadziwiające połączeniem dwóch smaków. Krem z pomidorów na ostro – z czubrycą czerwoną i czosnkiem w towarzystwie batatów pieczonych w oliwie z czubrycą zieloną. Połączenie oryginalne i godne polecenia. 

Schab w sosie cytrynowo-miętowym pani Moniki
Schab w sosie cytrynowo-miętowym pani Moniki

Sceptycznie podchodzę do takich eksperymentów, ale ten pozytywnie mnie zaskoczył. Połączenie mięty, cytryny i kolendry daje ciekawy efekt, który na pewno jeszcze nie raz odtworzę. Polecam przede wszystkim osobom znudzonym tradycyjnymi obiadkami. Z kaszą jaglaną i surówką smakowało bardzo dobrze!

czytaj całość »
Pieczony kurczak orientalny w orzechach laskowych Karoliny Łajdeckiej
I miejsce – Pieczony kurczak orientalny w orzechach laskowych Karoliny Łajdeckiej

Pieczony kurczak orientalny w orzechach laskowych

 

Składniki  (na 2 porcje)

– 1 średnia pierś z kurczaka (ok. 200g),

–  2 łyżki uprażonych orzechów włoskich (ok. 20g),

– przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, papryka wędzona, curry z Przyprawy Świata Gdynia

– łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g),

– mleko do namoczenia mięsa

czytaj całość »
Hot Chicken Wings Oli Gęsiorskiej
III miejsce – Hot Chicken Wings Oli Gęsiorskiej

Hot Chicken Wings, czyli domowy, zdrowy fast food.

 

 
Składniki:
  • 6 dużych skrzydełek kurczaka
  • 250 g chipsów kukurydzianych nachos
  • 3-4 łyżki przyprawy pikantne skrzydełka
  • 2 jajka
  • mąka do obtoczenia
  • ewentualnie sól do smaku
czytaj całość »
Gordon Blue drobiowy Anny Czech
Gordon Blue drobiowy Anny Czech

Gordon Blue drobiowy:

Składniki na 6 kotletów:

  • 3 połówki z piersi kurczaka przekrojone wzdłuż na pół
  • zioła prowansalskie
  • 6 plastrów szynki konserwowej lub lepszej (robiłam też z polędwicą sopocką- pycha!)
  • 6 plastrów sera żółtego (u mnie edamski)
  • 1 jajko + trochę mleka
  • bułka tarta
czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl