Przepisy klientów

Pieczone meksykańskie pierogi pani Moniki 0
Pieczone meksykańskie pierogi pani Moniki

Pieczone pierogi są świetną przekąską. Można zrobić ich większą ilość i zaraz po ostygnięciu zamrozić. Rozmrożone smakują jak świeże, stanowią świetny dodatek do warzywnych zup a zabrane do pracy uszczęśliwią nas bardziej niż zwykłe kanapki. Swój intensywny, żółty kolor meksykańskie pierożki zawdzięczają kurkumie dodanej do ciasta. Przyprawa neutralna w smaku apetycznie je zabarwiła.

Polecam kurkumę od Przyprawy Świata Gdynia.

czytaj całość »
Brokuł pod mozzarellą pani Kasi 0
Brokuł pod mozzarellą pani Kasi

Brokuł pod mozzarellą. Masło, brokuł podzielony na różyczki, całość przykryta tartą mozzarellą wymieszaną z kilkoma łyżkami śmietany, mleka, grysem słodkiej papryki i Ziołami Małgosi. Dusimy pod przykryciem, ale kiedy brokuł zmięknie, odkrywamy i podpiekamy do zrumienienia. Proste, smaczne, szybkie.

Zapiekane farfalle z pulpetami mięsnymi i warzywami w sosie serowo-czosnkowym z płatkami pomidorów. 0
Zapiekane farfalle z pulpetami mięsnymi i warzywami w sosie serowo-czosnkowym z płatkami pomidorów.

Zapiekanka to połączenie makaronu farfalle z mięsnymi pulpecikami i mieszanką warzyw.

Doskonałym wykończeniem jest sos serowy z pieprzem czosnkowym oraz suszonymi pomidorami w płatkach.

Wszystkie składniki zapiekanki świetnie z sobą współgrają.

W nieskomplikowany sposób otrzymaliśmy dużą rodziną porcję obiadową.

Zachęcam do skorzystania mojej autorskiej propozycji.

czytaj całość »
Zupa gulaszowa pani Moniki 0
Zupa gulaszowa pani Moniki

Ostatnie dni nie zwiastują wiosny, raczej przypominają o trwającej zimie. W chłodne wieczory warto więc postawić na rozgrzewające zupy. Gulaszowa niewątpliwie jest jedną z nich. Wydaje mi się, że lubi ją każdy. Próbowałam jej w wersji odchudzonej i choć była smaczna, nigdy nie dorówna jej klasycznej, tłustej wersji. 

Pieczone kotlety z piersi kurczaka z cukinią pani Moniki 0
Pieczone kotlety z piersi kurczaka z cukinią pani Moniki

Nie mam w domu maszynki do mielenia mięsa, radzę sobie więc inaczej.  Filety zamiast mielić, drobno siekam. Konsystencja jest przyjemniejsza niż w mielonym mięsie. Ten przepis podpatrzyłam na blogu Z miłości do gotowania, troszkę zmieniłam a w podobnej formie piekłam i grillowałam posiekane filety z różnymi innymi dodatkami.  Swoją drogą, wrzucając do koszyka cukinię bez patrzenia na cenę nie zdawałam sobie sprawy z tego jak droga jest poza sezonem (15 zł/kg, czyli średniej wielkości cukinia kosztuje 7,50 zł). Byle do lata. 

Schab pieczony z jajkiem pani Moniki 0
Schab pieczony z jajkiem pani Moniki

Idealna propozycja na wielkanocny stół. Prosty w wykonaniu, bardzo efektowny i smaczny pieczony schab z jajkiem w środku. Zawsze prowokuje pytanie: „jak włożyliście tam to jajko?!”  Świetnie smakuje w towarzystwie chrzanu lub sosu chrzanowego. Oprócz tego, że pojawia się u nas w Wielkanoc, pieczemy go by pełnił rolę zdrowszego zastępstwa dla kupnej wędliny.

Kurczak pieczony na butelce z piwem pani Moniki 0
Kurczak pieczony na butelce z piwem pani Moniki

Pomysł na taki obiad chodził mi po głowie już od dawna, ale dopiero po obejrzeniu powtórkowego odcinka „Kuchennych rewolucji” z generałem kurczakiem w roli głównej postanowiłam go zrealizować. Zachęcona obietnicą soczystego mięsa nadziałam biedaka na butelkę i upiekłam. I rzeczywiście było smacznie. Podczas pieczenia piwo wypływa z butelki (jeśli stawia opór, dodajemy 1/3 łyżeczki soli, wtedy na pewno wypłynie). Na blaszce rozłożyłam również ziemniaki i marchew wymieszane z olejem i przyprawami, one również idealnie się upiekły. Swoją drogą, obciąć kurczakowi głowę, obedrzeć z piór i godności, nadziać na butelkę i nazwać generałem – nie wiem kto na to

czytaj całość »
Krem z pomidorów na ostro z batatami pani Kasi 0
Krem z pomidorów na ostro z batatami pani Kasi

Danie proste, ale zadziwiające połączeniem dwóch smaków. Krem z pomidorów na ostro – z czubrycą czerwoną i czosnkiem w towarzystwie batatów pieczonych w oliwie z czubrycą zieloną. Połączenie oryginalne i godne polecenia. 

Schab w sosie cytrynowo-miętowym pani Moniki 0
Schab w sosie cytrynowo-miętowym pani Moniki

Sceptycznie podchodzę do takich eksperymentów, ale ten pozytywnie mnie zaskoczył. Połączenie mięty, cytryny i kolendry daje ciekawy efekt, który na pewno jeszcze nie raz odtworzę. Polecam przede wszystkim osobom znudzonym tradycyjnymi obiadkami. Z kaszą jaglaną i surówką smakowało bardzo dobrze!

czytaj całość »
Pieczony kurczak orientalny w orzechach laskowych Karoliny Łajdeckiej 0
I miejsce – Pieczony kurczak orientalny w orzechach laskowych Karoliny Łajdeckiej

Pieczony kurczak orientalny w orzechach laskowych

 

Składniki  (na 2 porcje)

– 1 średnia pierś z kurczaka (ok. 200g),

–  2 łyżki uprażonych orzechów włoskich (ok. 20g),

– przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, papryka wędzona, curry z Przyprawy Świata Gdynia

– łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g),

– mleko do namoczenia mięsa

czytaj całość »
Gordon Blue drobiowy Anny Czech 0
Gordon Blue drobiowy Anny Czech

Gordon Blue drobiowy:

Składniki na 6 kotletów:

  • 3 połówki z piersi kurczaka przekrojone wzdłuż na pół
  • zioła prowansalskie
  • 6 plastrów szynki konserwowej lub lepszej (robiłam też z polędwicą sopocką- pycha!)
  • 6 plastrów sera żółtego (u mnie edamski)
  • 1 jajko + trochę mleka
  • bułka tarta
czytaj całość »
Kurczak w pieprzu syczuańskim Małgorzaty Niewiadomskiej 0
Kurczak w pieprzu syczuańskim Małgorzaty Niewiadomskiej

Uwielbiam kuchnię azjatycką bo jest nie tylko bardzo aromatyczna, ale większość jej potraw można przygotować w ciągu 15-30 minut. Teraz kiedy za sprawą takich sklepów jak Przyprawy Świata Gdynia możemy przenieść się do dowolnego zakątka na świecie, takie kulinarne podróże to nie problem.
Przesyłam zgłoszenie mojego ulubionego, lekko pikanego, aromatycznego i błyskawicznego kurczaka.

czytaj całość »
Dietetyczny sos pieczarkowy z mleka pani Moniki 0
Dietetyczny sos pieczarkowy z mleka pani Moniki

Pierwsza myśl: jak to – mleko zamiast śmietanki? Sos posmakował nam tak, że robimy go bardzo często. Jest delikatny w smaku i ma dużo mniej kalorii niż sos na śmietanie. Szklanka słodkiej śmietanki 30% to prawie 700 kalorii, szklanka mleka ma ich 130. Warto więc dokonać dobrego wyboru. Sos dobrze pasuje do makaronu albo ziemniaków. 

czytaj całość »
Dietetyczne frytki z przyprawami pieczone w piekarniku pani Moniki 0
Dietetyczne frytki z przyprawami pieczone w piekarniku pani Moniki

Kto spróbuje takiej wersji frytek, nie będzie miał ochotę na te ociekające tłuszczem – gwarantuję. Można jeść je bez wyrzutów sumienia, są bardzo sycące, jak to ziemniaki. Ich tajemnica tkwi w przyprawach, które możemy dowolnie zmieniać i modyfikować. Ja skorzystałam z dwóch moich ulubionych – barbecue i wędzonej papryki. Są tak pyszne, że radzę zrobić dużo.  Jeśli zostaną, można zjeść je również na zimno.

czytaj całość »
Pieczone pulpety po bałkańsku z serem feta pani Moniki 0
Pieczone pulpety po bałkańsku z serem feta pani Moniki

Kiedy nawiązałam współpracę z Przyprawy Świata Gdynia, mogłam wybrać sobie dowolne przyprawy. Postawiłam głównie na nowości, z którymi nigdy wcześniej nie miałam do czynienia i nie żałuję.  W tej potrawie użyłam czubrycy zielonej, bałkańskiej przyprawy o intensywnym, ale nie męczącym ziołowym aromacie. Nadała pulpetom wyjątkowego smaku.

czytaj całość »
Kuskus z Harrisą i żeberka pani Kasi 0
Kuskus z Harrisą i żeberka pani Kasi

Kuskus z Harrisą. Kaszę przygotowałam według przepisu, ale zanim wymieszałam z przyprawą, przesmażyłam na oliwie. Tak przygotowany kuskus towarzyszył pieczonym żeberkom z dzika, w cebulce.

Schab z Harissą pani Kasi. 0
Schab z Harissą pani Kasi.

Schab z przyprawą Harrisa, duszony z pieczarkami, do tego kluseczki śląskie ze szczyptą curry. Na deser koktajl truskawkowy. Kawałki schabu posypujemy przyprawą i odstawiamy na kilka godzin, obtaczamy w mące, smażymy z dwóch stron wykorzystując do tego rondel, dodajemy krojone w plastry pieczarki, przykrywamy i dusimy kilkanaście minut. W tym czasie przygotowujemy kluski śląskie. Łasuchy mogą do pieczarek ii schabu dodać 2-3 łyżeczki gęstej śmietany – powstanie pyszny sos. Kluski śląskie – jak to kluski, ich tradycyjność łamiemy szczyptą curry, Deser – słodkie mleko miksujemy z okruszkiem wanilii i truskawkami (mrożone, z kompotu, świeże).

Szybko i smacznie.

Karkówka pieczona w piekarniku z pomidorami i cebulą pani Moniki 0
Karkówka pieczona w piekarniku z pomidorami i cebulą pani Moniki

Do niedawna karkówka kojarzyła mi się wyłącznie z twardą podeszwą z grilla. Taka trauma z dzieciństwa.  Unikałam jej i żyłam w przekonaniu, że nie da się przyrządzić jej tak, by była miękka i soczysta. Pewnego razu trafiłam na ten przepis, który na stałe u nas zagościł. Karkówka jest miękka i soczysta. Najlepiej smakuje z ziemniakami.

czytaj całość »
Zapiekanka z kaszą jaglaną, kurczakiem, pieczarkami i serem feta pani Moniki 0
Zapiekanka z kaszą jaglaną, kurczakiem, pieczarkami i serem feta pani Moniki

Kasza jaglana do niedawna kojarzyła mi się raczej ze słodką strona kuchni. Dziś przedstawiam ją w wersji obiadowej. Zapiekanka wyszła tak smaczna, że nie obyło się bez dokładek.  Porcja jest spora i na pewno naje się nią cała rodzina. Polecam solidnie doprawić kurczaka, będzie świetnie pasował do delikatnej w smaku kaszy.

czytaj całość »
Rewelacyjne Chili con carne pani Moniki 0
Rewelacyjne Chili con carne pani Moniki

Chili con carne to idealna potrawa na okres jesienny – zimowy. Ma dużą ilość mięsa i ostrrrre przyprawy, które rozgrzeją nawet w największy mróz.  Jest prosta w przygotowaniu, jedna z potraw, z którą zaczynałam moją kulinarną przygodę. Tak naprawdę każdy ma na nią inny przepis, dostosowany do gustu. Chili con carne najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu, dlatego kiedy zaplanujemy taki obiad, warto przygotować go wieczorem. 

czytaj całość »
Pani Kasia przygotowała zupę staropolską na żeberkach 0
Pani Kasia przygotowała zupę staropolską na żeberkach

Zupa staropolska: mieszanka nasion, ziarenek i wszelkiego dobra.Kupiłam gotową, zrobiłam według przepisu na opakowaniu, ale nie byłabym sobą, żebym nie wtrąciła swoich przyprawowych trzech groszy. Oprócz tego, że zupę przygotowałam na żeberkach z dzika, to doprawiłam płatkami słodkiej papryki i prażoną cebulką. Polecam na zimę.

Zupa dyniowa z czosnkiem pani Kasi 0
Zupa dyniowa z czosnkiem pani Kasi

Zupa dyniowa z czosnkiem. Ostatnią porcję zamknęłam w niewielkim słoiczku. Bez przypraw. Czerwoną czubrycę dodam dopiero na talerzu. Upiekłam też chleb dyniowy z odrobiną curry. Skorzystałam z tradycyjnego przepisu (chlebek z czarnuszką), zmniejszyłam tylko ilość kefiru na rzecz startej, surowej dyni.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl