Przepisy klientów

Dietetyczny sos pieczarkowy z mleka pani Moniki 0
Dietetyczny sos pieczarkowy z mleka pani Moniki

Pierwsza myśl: jak to – mleko zamiast śmietanki? Sos posmakował nam tak, że robimy go bardzo często. Jest delikatny w smaku i ma dużo mniej kalorii niż sos na śmietanie. Szklanka słodkiej śmietanki 30% to prawie 700 kalorii, szklanka mleka ma ich 130. Warto więc dokonać dobrego wyboru. Sos dobrze pasuje do makaronu albo ziemniaków. 

Pulpety:
500g mielonego mięsa
sól, pieprz ziołowy, czerwona papryka, ostra papryka
 
Sos:
500g pieczarek
3,5 szklanki mleka 3,2%
1 szklanka wody
2,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka suszonego lubczyku, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia
sól, pieprz, olej
 
1. Mięso mielone przyprawiamy, formujemy pulpety, które wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy przez 30 minut na małym ogniu.
2. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Smażymy pod przykryciem, do momentu aż pieczarki ściemnieją i puszczą sok.
3. Pieczarki przekładamy do wysokiego garnka, wlewamy 1,5 szklanki mleka i lekko podgrzewamy.
4. W tym czasie w pozostałym mleku należy dokładnie rozmieszać wodę. Naczynie z pieczarkami zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko z mąką – można przez sitko jeśli są grudki.
5. Podgrzewamy do lekkiego wrzenia. Dodajemy wodę by rozgęścić sos do pożądanej konsekwencji (można pominąć).
6. Doprawiamy lubczykiem, solą i pieprzem. Chwilę podgrzewamy.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl