
Hot Chicken Wings, czyli domowy, zdrowy fast food.
- 6 dużych skrzydełek kurczaka
- 250 g chipsów kukurydzianych nachos
- 3-4 łyżki przyprawy pikantne skrzydełka
- 2 jajka
- mąka do obtoczenia
- ewentualnie sól do smaku
- Skrzydełka umyć w zimnej wodzie.
- Nachos pokruszyć na drobne okruszki (można do tego użyć tłuczka do mięsa, najlepiej drewnianego, przy metalowym pęka torebka – przed rozpoczęciem „tłuczenia” należy zrobić małą dziurkę na wierzchu paczki aby uciekło z niej powietrze)
- Kruszonkę z nachosów wymieszać z 2-3 łyżkami przyprawy pikantne skrzydełka.
- Skrzydełka natrzeć jedną łyżką przyprawy pikantne skrzydełka i ewentualnie solą do smaku.
- W jednej misce roztrzepać jajka, w drugiej wysypać nieco mąki, a w trzeciej panierkę z nachosów.
- Skrzydełka obtoczyć kolejno w mące, jajkach i dokładnie w panierce, po czym układać na blaszce przykrytej papierem do pieczenia (lub folią aluminiową).
- Piec 1-1,5 h w temperaturze 200 stopni.
- Najlepiej smakują z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami i z ketchupem.