
Aromatyczna kaczka z owocowym nadzieniem.
Składniki:
1 kaczka ( ok. 2 kg)
4 duże jabłka ( kwaskowate )
opakowanie suszonej żurawiny (200 g)
2 ząbki czosnku
3 łyżki miodu
cynamon mielony
kardamon mielony
rozmaryn
liść laurowy
sól
pieprz
sok pomarańczowy – ok.250 ml
1 pomarańcza
Jak przyrządzić:
Zaczynamy od przygotowania farszu: jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę, dorzucamy żurawinę, miód, cynamon i kardamon ( przyprawy zawsze daję na oko, ważne żeby nie przesadzić). Kaczkę myjemy pod bieżącą wodą, wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Nacieramy rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem w środku i od zewnątrz. Tak przygotowana kaczkę wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy kaczkę z lodówki i wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem owocowym. Zszywamy albo łączymy wykałaczkami. Rozgrzewamy piekarnik do ok.180 stopni i wstawiamy brytfankę z kaczką ( pieczemy ją pod przykryciem). Nacinamy skórę na piersi kaczki, będzie lepiej wytapiał się z niej tłuszcz. Na kaczkę kładziemy rozmaryn ilistek laurowy i pamiętamy, że należy ją podlewać powstałym w czasie pieczenia sosem ( nie będzie sucha i wiórowata). Czas pieczenia to około 2 godzin.
Po 1,5 godziny do brytfanki wlewamy sok pomarańczowy i wkładamy pokrojoną na plasterki pomarańczę. 15 minut przed końcem pieczenia odkrywamy brytfankę, żeby skórka kaczki zrobiła się chrupiąca.Zapewniam, że kaczka jest przepyszna, miękka i bardzo aromatyczna.
Katarzyna Waśniewska Bydgoszcz