
Gordon Blue drobiowy:
Składniki na 6 kotletów:
- 3 połówki z piersi kurczaka przekrojone wzdłuż na pół
- zioła prowansalskie
- 6 plastrów szynki konserwowej lub lepszej (robiłam też z polędwicą sopocką- pycha!)
- 6 plastrów sera żółtego (u mnie edamski)
- 1 jajko + trochę mleka
- bułka tarta
Przekrojone kotlety posypuję ziołami i cienko rozbijam. Na każdy kotlet układam wędlinę i ser, tak, by nie wychodziły za brzegi i by pozostawało trochę miejsca na zawinięcie. Zawijam roladki (można sobie pomóc wykałaczkami, jeśli gdzieś się rozłażą) i panieruje dwukrotnie w jajku i bułce. Smażę na dużym ogniu do zrumienienia z każdej strony po czym zmniejszam ogień, by mięso doszło wewnątrz roladki (zajmuje to nawet 20 minut). Do tego celu można też wykorzystać piekarnik. I gotowe! Naprawdę pyszne danie.