
Uwielbiam kuchnię azjatycką bo jest nie tylko bardzo aromatyczna, ale większość jej potraw można przygotować w ciągu 15-30 minut. Teraz kiedy za sprawą takich sklepów jak Przyprawy Świata Gdynia możemy przenieść się do dowolnego zakątka na świecie, takie kulinarne podróże to nie problem.
Przesyłam zgłoszenie mojego ulubionego, lekko pikanego, aromatycznego i błyskawicznego kurczaka.
Kurczak w pieprzu syczuańskim:
500 gramów filetów z udźca kurczaka
2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego Przyprawy Świata Gdynia
1 łyżeczka czerwonego pieprzu Przyprawy Świata Gdynia
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka pasty chilli
50 ml wina ryżowego
50 ml sosu sojowego
Cebulka dymka
Kurczaka kroimy na kawałki. Wok lub patelnie rozgrzewamy, na łyżce oleju smażymy posiekany czosnek i imbir z ziarnami pieprzu, dodajemy kurczaka i smażymy aż do zarumienienia. Mięso podlewamy winem ryżowym i kiedy wino odparuje dodajemy pastę chilli i sos sojowy. Całość przesmażamy jeszcze chwilę. Gotowego kurczaka posypujemy pokrojoną dymką, serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko.
pozdrawiam Małgorzata Niewiadomska