
Chrupiący zawijaniec !!!
Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka lub indyka
- 5 łyżek przesianej mąki
- 2 garści płatków kukurydzianych
- 2 jajka
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie ( bazylia, oregano)
- 4 plasterki szynki
- 1 mała papryka
- Oliwa z oliwek 3,4 łyżki
- Kasza gryczana, prażona
Sposób przygotowania „Chrupiącego zawijańca” :
Płatki kukurydziane wkładamy do foliowej torebki i dokładnie rozwałkować wałkiem. Filety umyć, dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym, obficie skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą, pieprzem, tudzież ziołami prowansalskimi. Zawinąć w kawałek folii i odstawić na 30 minut do lodówki. Mięso przykryć plasterkami szynki. Po około 30 minutach wyjmujemy mięso i przykrywamy plasterkami szynki oraz pociętą w słupki papryką. Filety zwijamy w ścisły rulonik, po czym obtaczamy w mące , jajkach i panierujemy w rozdrobnionych płatkach. Na patelnię wlewamy 3,4 łyżki oliwy i smażymy na złocisty kolor z obu stron. Można również skropić czerwonym winem i dusić pod przykryciem około 10 minut.
Danie można podawać z dodatkiem kaszy gryczanej, prażonej i kieliszkiem dobrego wina.