
kacze udka 2 sztuki,
przyprawa myśliwska 2 łyżeczki – http://www.przyprawyswiata.pl/produkt/przyprawa-mysliwska ,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
kapusta czerwona 1 mała główka,
cebula 1 mała,
gożdziki całe 6 sztuk-http://www.przyprawyswiata.pl/produkt/gozdziki-cale ,
majeranek 1 łyżeczka-http://www.przyprawyswiata.pl/produkt/majeranek ,
jabłka 2 małe,
cukier 1 łyżka,
ocet winny 1 łyżka
Kapustę czerwoną drobno pokroić lub poszatkować do miski i zalać wrzątkiem na 10 minut, wodę odlać – /kapusta sparzona traci ewentualną goryczkę/ Do szybkowara wlać olej i rozgrzać, dodać natarte przyprawą myśliwską i pół łyżeczką pieprzu świeżo mielonego i zrumienić z obu stron, udka wyjąć na talerz i zeszklić na tym tłuszczu pokrojoną cebulkę a następnie wsypać sparzoną kapustę, goździki, majeranek, cukier, ocet, jabłka pokrojone na kostkę ze skórką, pieprz zmielony, przyprawę do rosołu, wszystko dobrze wymieszać. Wlać 1 szklankę wody, na kapuście położyć udka, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 25 minut na średnim ogniu
po skończeniu gotowania odczekać z 30 minut, szybkowar sam spuści powietrze a potrawa nabierze jeszcze w tym czasie lepszego smaku……….SMACZNEGO!!!
Jak nie masz szybkowara to można w naczyniu żaroodpornym zapiec w piekarniku, ale wtedy czas się wydłuży do stanu miękkiego mięska na udkach / 40-50 minut.