Przepisy klientów

Smażona polędwica wołowa w panierce z paluszków i bułki tartej z palonymi ziołami pana Konrada 0
Smażona polędwica wołowa w panierce z paluszków i bułki tartej z palonymi ziołami pana Konrada

Składniki:
– 400 g polędwicy wołowej
– kilka gałązek rozmarynu i szałwii
– 2 jajka
– bułka tarta
– paluszki
– mąka pszenna
– oliwa z oliwek
– masło
– czosnek
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Polędwicę kroimy na grube plastry, posypujemy solą i pieprzem. Paluszki rozgniatamy na mniejsze kawałki. Jajka wbijamy do miski i rozbełtujemy. Każdy kawałek polędwicy obtaczamy w mące, jajku oraz paluszkach i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Następnie obtaczamy ponownie w jajku i obficie w bułce tartej i wstawiamy ponownie do lodówki na 15 minut.
Na rozgrzaną (niezbyt duża) patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy oraz dodajemy 2 łyżki masła. Wrzucamy kilka gałązek rozmarynu, szałwii oraz 3 rozgniecione ząbki czosnku w łupinach.Wkładamy kawałki polędwicy,  i smażymy (około 2-3 minut z jednej strony). Gdy przełożymy na drugą stronę dodajemy 2 łyżki masła a na każdy kawałek mięsa układamy smażone już zioła. Podczas smażenia mięso oblewamy topionym masłem za pomocą łyżki.
W małej brytfance układamy gałązki rozmarynu, szałwii, 3 ząbki czosnku w łupinach oraz usmażone mięso. Zioła polewamy lekko oliwą oraz posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Wstawiamy na 5 minut do piekarnika (temp. 180 stopni).
Na talerz wykładamy zioła a na nich mięso pokrojone na mniejsze kawałki. Zioła podpalamy i czekamy aż lekko się spalą (nie spalamy ich do końca). Po tym czasie możemy się już zajadać pyszną i aromatyczną wołowiną.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl