
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- sól morska (himalajska) , świeżo zmielony pieprz (czarny)
marynata:
- 175 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy
- po 1 łyżeczce: imbiru mielonego, cynamonu mielonego, papryki ostrej i cumin (kmin rzymski mielony)
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
sos:
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml passaty bądź rozdrobnionych pomidorów (lub świeżych)
- po 1 łyżeczce: papryki ostrej, papryki słodkiej grys, cuminu (kmin rzymski mielony), imbiru mielonego i curry
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- 6 łyżek śmietanki 36%
do podania:
- ryż, kasza bulgur
- chlebek pitta
- jogurt naturalny
- kolendra
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć, osuszyć i odkroić błonki. Pokroić w kostkę około 2 cm, posypać solą i pieprzem. Przygotować skłądniki marynaty i wymieszać je razem z kurczakiem. Odstawić na całą noc do lodówki bądź krócej jeżeli przygotowujecie obiad z rana. Przed smażeniem ocieplić w temperaturze pokojowej.
- Kurczaka wyjąć z marynaty usuwając jej nadmiar ręczniczkiem. Mięso podmsażyć na patelni, u mnie w woku.
- W garnku roztopić masło razem z rozdrobnionym czosnkiem. Podsmażyć na umiarkowanym ogniu przez minutę, dodać wszystkie przyprawy i mieszając smażyć przez minutę. Dolać passatę, cukier, ocet balsamiczny, sól, świeżo zmielony pieprz i zagotować. Przykryć, ogień ustawić na najmniejszy i gotować pod przykryciem przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zalać sosem kawałki kurczaka i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 10 – 15 minut do czasu aż mięso będzie idealnie miękkie. Na koniec zdjąć z ognia i dolać śmietankę kremówkę. Podawać z ryżem, kaszą, jogurtem naturalnym, pieczywem. Posypać kolendrą bądź natką pietruszki.