
NALEŚNIKOWY TORT SZPINAKOWY Z MIĘSEM MIELONYM
składniki: 8 naleśników (z ulubionego przepisu, najlepiej wielkości tortownicy)
nadzienie:
400 g mięsa mielonego
450 g mrożonego szpinaku
duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
PRZYPRAW ŚWIATA GDYNIA:
sól czosnkowa, pieprz mielony, pieprz kajeński oraz przyprawa do kotletów mielonych do smaku
sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżka mąki pszennej
1 1/4 szkl mleka
sól, pieprz do smaku
100 g mozzarelli
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zrumienić, wrzucić mięso, smażyć mieszając, gdy mięso zbrązowieje dodać szpinak. Dusić pod przykryciem aż szpinak rozmrozi się i odparuje. Doprawić do smaku, zdjąć z ognia. Tortownicę natłuścić, na spód dać naleśnik, następnie ok 2 łyżek nadzienia, czynność powtarzać do wyczerpania składników. W rondlu rozgrzać masło, zdjąć z ognia, dodać mąkę, wymieszać. Ponownie postawić na ogniu, energicznie mieszając wlać zimne mleko. Doprawić lekko solą i pieprzem, trzymać na ogniu wciąż mieszając aż zgęstnieje. Przygotowanym sosem polać wierzch naleśnikowego tortu. Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 30 minut. Po tym czasie folię zdjąć, na wierzchu ułożyć pokrojoną na cząstki mozzarellę , zapiekać aż ser się rozpuści. Po tym czasie folię zdjąć, na wierzchu ułożyć pokrojoną na cząstki mozzarellę , zapiekać aż ser się rozpuści. Kroić porcje jak tort. Podawać na gorąco.