Rozgrzewający gulasz. Pyszne danie na rozgrzanie.
Składniki:
700 g wieprzowiny może być łopatka, kawałki gulaszowe lub szynka
2 l wody
300 g pieczarek
200 g papryki
1 cebula
300 g ziemniaków
2 łyżeczki majeranku
2 całe listki laurowe
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz cayenne wedle uznania
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
Do garnka wlać wodę i zagotować. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, wrzucić do garnka. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry, papryke w kostkę. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka. Dodać również wszystkie przyprawy, przykryć i dusić na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku jeśli potrzeba i dusić aż wszystkie składniki będą miękkie. Podawać z pieczywem.
Monika Piekarska