
Słodko-pikantny indyk z ryżem i warzywami
Składniki:
500 g piersi z indyka
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
200 g młodej marchewki mrożonej
200 g groszku mrożonego
100 g (1 torebka) ryżu basmati
3 łyżki tajskiego słodkiego sosu chili
kurkuma mielona
bazylia
oregano
tymianek
papryka słodka
chili mielone
sól
Indyka kroimy w paski, przyprawiamy chili, słodką papryką, bazylią, oregano, tymiankiem oraz solą. Smażymy przez chwilę na patelni grillowej, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną i zieloną paprykę. Następnie dodajemy mrożone marchewki oraz groszek i smażymy do miękkości. W międzyczasie gotujemy ryż z odrobiną kurkumy. Ugotowany ryż przesypujemy do pozostałych składników i dodajemy 3 duże łyżki tajskiego słodkiego sosu chili. Całość mieszamy i podgrzewamy przez minutę.
Pozdrawiam serdecznie. Agnieszka Skiba