
Indyk w sosie paprykowym z warzywami
(porcja dla dwóch osób) – w dwóch wariantach, z mieszanką sałat lub z makaronem spaghetti
Składniki sos:
– pieczarki 150 g
– duża lub mała cebula
– ok.50 g czerwonej fasoli (zwana również fasolą Sidney)
– 50 g zielonej fasolki szparagowej- wcześniej ugotowanej i pokrojonej na mniejsze kawałki
– 3 łyżki kukurydzy z puszki
– połowa papryki pokrojona w kostkę
– 100 ml śmietanki 30%
-50 ml mleka 1.5%
-2 łyżki mąki (pszennej)
– dwie czubate łyżeczki słodkiej papryki w proszku ( ze sklepu http://www.przyprawyswiata.pl )
– oregano, pieprz (ze sklepu http://www.przyprawyswiata.pl), przyprawa gyros
Pozostałe składniki :
-dwie polędwiczki z indyka
– mieszanka sałat 200 g-300 g ( u mnie- frizee, sałata lodowa, radicchio, ruccola)
lub świeżo ugotowany makaron spaghetti 200 g-300 g
-1 ząbek czosnku i przyprawy do marynaty
-łyżka oleju rzepakowego (do marynaty)
– łyżka oleju rzepakowego i masła do smażenia
– starty ser żółty do posypania potrawy (gouda)
Przygotowanie
Sos:
Cebulę przekroić na pół i skroić obie połówki. Następnie pokroić pieczarki na większe lub mniejsze kawałki ( wedle uznania). Przygotować garnek i nalać do niego łyżkę oleju i masła. Wrzucić cebulę i pieczarki na rozgrzany tłuszcz , pozostawić do podsmażenia. Gdy cebula i pieczarki się zarumienią , należy dodać pozostałe składniki (czerwona fasolka, zielona fasolka szparagowa, mini kolby kukurydzy, papryka) i razem wszystko podsmażyć. Do miarki wlać 100 ml śmietanki 30%, 50 ml mleka a następnie wymieszać dokładnie z 2 łyżkami mąki (aż pozbędziemy się grudek). Następnie wlać sporządzoną mieszankę do garnka z warzywami, dobrze rozmieszać i dodać słodką paprykę i pozostałe przyprawy. Doprowadzić sos do wrzenia i mieszać co jakiś czas. Pozostawić na średnim gazie dalej mieszając do czasu osiągnięcia konsystencji sosu.
Indyk:
polędwiczki z indyka natrzeć wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posypać pieprzem i odrobiną przyprawy do gyros. i przełożyć do miseczki. Dodać łyżkę oleju rzepakowego, dokładnie wymieszać i odłożyć do lodówki na minimum 30 min.
Po tym czasie polędwiczki usmażyć na patelni z dodatkiem masła i oleju ( masło się wtedy nie spali). Indyk potrzebuję trochę więcej czasu niż kurczak. Gdy polędwiczki osiągną z obu stron złocisty kolor, ściągnąć je z patelni i pokroić na mniejsze kawałki (wedle uznania).
Gdy wszystko już będzie gotowe należy podgrzać sos. Na głęboki talerz wsypać mieszankę sałat lub ugotowany wcześniej makaron spaghetti, następnie kawałki usmażonego indyka, posypać startym serem (może być gouda) i polać przygotowanym i podgrzanym wcześniej sosem.
Smacznego!