
Dania makaronowe to moja domowa specjalność. Uwielbiam makaron za jego uniwersalne i szybkie wykorzystanie w kuchni. Tym razem proponuję zestawienie makronu między innymi z brokułem, a mięsnym dodatkiem są pulpeciki z mielonej łopatki w gyrosie. Danie szybkie i nie wymagające specjalnych umiejętności kulinarnych. Receptura własna, która oczywiście nadaje się do modyfikacji. Zapraszam!
Składniki (duża rodzinna porcja):
- 300g makaronu penne (ugotować na półtwardo)
- 300g różyczek brokuła (ugotować na parze)
- 200g mięsa mielonego z łopatki
- 6 dużych pieczarek (podsmażonych na maśle z solą, pieprzem i papryką słodką)
- przyprawa Gyros
- ser żółty do oprószenia wierzchu zapiekanki (ilość wedle uznania)
Sos:
- 2 jajka
- 200 ml mleka 3,2%
- 200g śmietany 12%
- 3 garście wiórek sera żółtego
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Sos:
- Jajka roztrzepujemy w mleku, dodajemy śmietanę oraz posiekany czosnek.
- Całość przyprawiamy do smaku i łączymy z wiórkami sera żółtego. Sos można lekko zagęścić mąką pszenną (wszystko wedle własnego uznania)
Wykończenie zapiekanki:
- Mięso mielone łączymy z przyprawą Gyros (odstawiamy na kilka minut, aż mięso przejdzie naszą przyprawą). Zwykle nie używam zbyt wiele soli w kuchni, dlaczego dla miłośników dobrze osolonych potraw polecam jeszcze dodać soli. Z mięsa robimy niewielkie kuleczki i gotujemy na lekko osolonej wodzie lub w bulionie.
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.
- Na dnie naczynia rozkładamy makaron, podsmażone pieczarki, ugotowany na parze brokuł.
- Na wierzch zapiekanki „rozrzucamy” wcześniej ugotowane pulpeciki. Całość polewamy sosem.
- Wierzch oprószamy serem żółtym i ulubionymi ziołami.
- Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni do momentu kiedy ser się roztopi.
Smacznego !!!
Oryginalny przepis dostępny na: http://przysmakiewy.pl
Składniki (duża rodzinna porcja):
- 300g makaronu penne (ugotować na półtwardo)
- 300g różyczek brokuła (ugotować na parze)
- 200g mięsa mielonego z łopatki
- 6 dużych pieczarek (podsmażonych na maśle z solą, pieprzem i papryką słodką)
- przyprawa Gyros
- ser żółty do oprószenia wierzchu zapiekanki (ilość wedle uznania)
Sos:
- 2 jajka
- 200 ml mleka 3,2%
- 200g śmietany 12%
- 3 garście wiórek sera żółtego
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Sos:
- Jajka roztrzepujemy w mleku, dodajemy śmietanę oraz posiekany czosnek.
- Całość przyprawiamy do smaku i łączymy z wiórkami sera żółtego. Sos można lekko zagęścić mąką pszenną (wszystko wedle własnego uznania)
Wykończenie zapiekanki:
- Mięso mielone łączymy z przyprawą Gyros (odstawiamy na kilka minut, aż mięso przejdzie naszą przyprawą). Zwykle nie używam zbyt wiele soli w kuchni, dlaczego dla miłośników dobrze osolonych potraw polecam jeszcze dodać soli. Z mięsa robimy niewielkie kuleczki i gotujemy na lekko osolonej wodzie lub w bulionie.
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.
- Na dnie naczynia rozkładamy makaron, podsmażone pieczarki, ugotowany na parze brokuł.
- Na wierzch zapiekanki „rozrzucamy” wcześniej ugotowane pulpeciki. Całość polewamy sosem.
- Wierzch oprószamy serem żółtym i ulubionymi ziołami.
- Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni do momentu kiedy ser się roztopi.
Smacznego !!!
Oryginalny przepis dostępny na: http://przysmakiewy.pl