
Zimą proponuję użyć gotowej, mrożonej mieszanki warzywnej. Latem polecam świeże warzywa jak cukinia, bakłażan, pomidory, fasolka szparagowa, seler naciowy, por, cebula, marchewka, ziemniaki, groszek lub jakie warzywa kto lubi. Składniki: - mrożone lub świeże warzywa, - ugotowane skrzydełko indyka, - ok. 3 szklanki bulionu, - puszka białej fasoli w zalewie pomidorowej, - ok. 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, - cebula, - 2 ząbki czosnku, - ok. 3 łyżki masła klarowanego, - sól, pieprz, pietruszka, bazylia, chilli mielone, czosnek granulowany. Do podania: - pieczywo czosnkowe. 1. Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj mieszankę warzyw. Smaż kilka minut. 2. W garnku zagotuj bulion i dodaj do niego podsmażone warzywa. Gotuj na małym ogniu ok. 10 min. 3. Dodaj fasolkę w pomidorach, koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze kilka minut. 4. Dopraw zupę, która powinna być gęsta, aromatyczna, rozgrzewająca i lekko pikantna. 5. Do zupy dodaj kawałki ugotowanego indyka. 6. Podawaj z pieczywem czosnkowym. Smacznego! Pozdrawiam, Kasia Grabowska