
Kiedy słonko na niebie, a pogoda nastraja do korzystania z świeżego powietrza, nie w głowie mi gotowanie ciężkich potraw. Właśnie wtedy jest pora na wszelakie sałatki, lekkie i kolorowe. Proponowana dzisiaj, często nazywana jest grecką. Ja ją nazywam wiosenną, nie wiem dlaczego właśnie z tą porą roku mi się kojarzy.
Sałatka wiosenna
Potrzebne będą:
- mix sałat
- 2 pomidory
- 1 cebula czerwona
- 1 mały burak
- pół szklanki zielonych oliwek
- ser typu feta
- 5 łyżek oliwy
- 5 łyżek wody
- 3 łyżki czubrycy zielonej Przyprawy Świata
- 1 łyżka czubrycy czerwonej Przyprawy Świata
Miks sałat myjemy i wrzucamy do miski. Dorzucamy cebulę pokrojoną w piórka, pomidory w kostkę, buraka ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Następnie dokładamy oliwki i ser. Całość przed podaniem polewamy sosem.
Sos:
Do oliwy dolewamy wodę i dosypujemy czubrycę czerwoną oraz zieloną. Dokładnie mieszamy.
Prosta i szybka do wykonania. I tu niektórych mogę zaskoczyć, taką sałatką nawet ja się najem. A przy okazji pięknej pogody, sałatka idealna na pikniki i wszelakie wypady.
Życzę miłych wypraw.
Ściskam Ilona