A oto przepis i instrukcja:
Składniki
- 200g szpinaku (rozmrożonego)
- 100g startego żółtego sera
- 1 jajko
- 3 łyżki kaszy kuskus
- ząbek czosnku
- wrząca woda
- 2 łyżki mąki
- 1 łyża bułki tartej lub kaszy manny
- sól
- pieprz czarny
- olej
Przygotowanie:
- Ze szpinaku odcisnąć nadmiar wody i wrzucić do miski.
- Kuskus zalać wrząca wodą i zostawić aby napęczniał.
- Do szpinaku dodajemy jajko, dosypujemy mąkę, bułkę tartą (bądź kaszę manną), wciskamy ząbek czosnku, wrzucamy starty ser. Lekko mieszamy.
- Na końcu dodajemy kuskus i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta na placki ziemniaczane. Jeśli będzie za rzadkie można dodać jeszcze mąki.
- Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy łyżką placuszki – dość płaskie i rumienimy z każdej strony.
- Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podajemy na ciepło lub zimno z jogurtem greckim, kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.
Pozdrawiam
Małgorzata Sentkowska