
Penne z tuńczykiem, rukolą oraz suszonymi pomidorami
Składniki:
300g ugotowanego makaronu penne 100g sera żółtego 2 łyżki masła 1 puszka tuńczyka w oleju 1 cebula 5 ząbków czosnku 1 garście świeżej rukoli 250-300 ml śmietany 12% pieprz kolorowy, sól przyprawa 'Pomidory z bazylią i czosnkiem' Przyprawy Świata Wykonanie: W woku ceramicznym roztapiamy masło, dorzucamy cebulę, smażymy przez chwilę pod czym otwieramy puszkę z tuńczykiem i całą zawartość wlewamy. Smażymy do momentu kiedy cebula zacznie mięknąć. Siekamy czosnek (nasze kawałki były spore) oraz rukolę, łączymy z tuńczykiem. Starajmy się często mieszać, by zawartość woka nie przypalała się (na średnim ogniu). Na koniec wlewamy śmietanę, doprawiamy przyprawą Pomidory suszone oraz świeżo zmielonym pieprzem kolorowym oraz solą. Całość posypujemy serem i smażymy do momentu kiedy ser się roztopi. Pozdrawiam, Ewa Michalak