Nowa seria przepisów nadesłanych w ramach konkursu Udostępnij przepis
Składniki:
Pierś z kurczaka 500g
1 mała cukinia
1 cebula
czerwona papryka
łyżeczka curry
łyżeczka piórek z pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki śmietany 18%
sól
Kurczaka, cukinię, cebulę oraz paprykę pokroić w kostką. Na patelni podgrzać 2 łyżki oliwy i dodać do tego łyżeczkę curry. Po minucie podgrzewania dodać cebulę i lekko podsmażyć a następnie dodać kurczaka delikatnie oprószonego solą. Gdy kurczak jest już podsmażony na minute dodajemy cukinię wraz z papryką. Całość przekładamy do rondelka, dodajemy piórka pomidorów (lub domowy przecier) i zalewamy do połowy objętości kurczaka i warzyw wodą i dusimy około 15 min pod przykryciem kilkukrotnie mieszając. Cukinia musi być delikatnie twarda. Na koniec dodajemy śmietanę i w miarę potrzeby korygujemy smak dosypując curry i soli. Zdjęcia przedstawiają wersje rodzinną – składniki X 3.