
Święta Wielkanocne w zasadzie już minęły. Pomimo to chciałam zaprezentować swoją domową Paschę Wielkanocną. Wykonałam ją po raz pierwszy i jestem bardzo miło zaskoczona. Wielokrotnie zastanawiałam się jak taka Pascha smakuje. Aż w końcu sama przygotowałam ją. Zniknęła bardzo szybko, więc wniosek nasuwa się sam. Zapraszam!
Składniki:
- 1,5 l mleka 3,2%
- 4 jajka
- 400 g kwaśniej śmietany 18%
- 1 laska wanilii Przyprawy Świata
- 180 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- dowolne bakalie (domowa skórka pomarańczowa w syropie, orzechy włoskie, rodzynki)
- Przygotowanie paschy rozpoczynamy zawsze dwa dni wcześniej.
- Mleko zagotowujemy z rozkrojoną laską wanilii.
- Śmietanę mieszamy z jajkami i wlewamy masę do gotującego się mleka, gotujemy jeszcze około 15 minut, aż rozdzieli się na ser i serwatkę. W sitku umieszczamy tetrę i przelewamy ser, pozostawiamy na noc na sitku.
- Następnego dnia ucieramy masło z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy ser. Następnie dosypujemy nasze bakalie.
- Okrągłą miseczkę wykładamy tetrą lub ściereczką i przekładamy do niej masę serową. Wstawiamy ją do lodówki i chłodzimy kilka godzin. Gdy masa stężeje, wyjmujemy ją z naczynia (poprzez odwrócenie) i ozdabiamy bakaliami.