
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawami - ja nie liczę szczypt czy łyżeczek, sypię każdą przyprawą całą powierzchnię mięsa.
Smażymy mięso na patelni z dodatkiem oleju, dodajemy potem warzywa i całość dusimy w małej ilości wody, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa i kurczak będą gotowe,
dolewamy ponownie wodę (ilość zależy od osoby gotującej, jedni wolą więcej sosu, inni wolą mniej, dla wygody można również wszystko przełożyć z patelni do garnka), gdy całość się zagotuje lekko zagęszczamy sos zawiesiną mąki i wody, ponownie doprawiamy i gotowe. Podajemy z ugotowanym ryżem.
SKŁADNIKI: - podwójna pierś z kurczaka - opakowanie mieszanki chińskiej - zazwyczaj w skład takiej mieszanki wchodzą pędy bambusa, kiełki fasoli mung, grzyby chińskie, cebula, marchew, papryka, por. Oczywiście można samemu skompletować te wszystkie składniki. - imbir - kozieradka - curry - sól - papryka słodka - papryka ostra - pieprz - ryż
Oryginalny przepis na: www.studentskitchenblog.blogspot.com