Korzenny makaron domowy
Potrzebne będą:
- 300 g mąki pszennej 100 g
- semoliny
- 5 jaj od szczęśliwych kurek
- 1 łyżka domowej przyprawy korzennej (imbir, cynamon, kardamon, goździki)
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 0,5 łyżeczki soli czarnej
Wszystkie składniki włóż do miski i połącz ze sobą. Następnie wyrabiaj minimum 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe odstaw, aby chwilę odpoczęło, na jakieś 30 minut. Po wyznaczonym czasie podziel na kawałki i rozwałkuj na placki o grubości 1 mm. Odkładamy i wałkujemy kolejne kawałki. W tym czasie placki ciasta przeschnął. Rozwałkowane ciasto zwijamy w rulon i kroimy na paski szerokości około 7 mm. Posiadacze maszynek do makaronu, postępują zgodnie z wytycznymi maszynki. Gotowe paski odkładamy do wyschnięcia lub gotujemy w dużej ilości wody z solą.
Moja rada:
Jeżeli w swoich zasobach nie posiadamy semoliny, możemy śmiało zastąpić ją mąką pszenną.
Makaron dobrze wysuszony przechowujemy w papierowym lub lnianym woreczku około pół roku.
Świeży makaron przechowujemy w lodówce około 3-4 dni.
Korzenny makaron rewelacyjnie smakuje z owocami suszonymi i jogurtem typu greckiego. Świetnym pomysłem jest również podanie go z pokruszonym twarogiem i brązowym cukrem. Jako deser proponuję makaron z sosem pomarańczowym.