Kurkuma mielona
Opis
Polecamy:
Do barwienia ciast, ryżu, kalafiora, zup (rosół, jarzynowa) a także do kurczaka, ryb, sałatek, owoców morza i sosów kremowych.
Porada:
Zastępuje szafran.
Kurkuma mielona wykorzystywana jest w świecie kulinarnym przede wszystkim jako barwnik. Dlaczego? Gdyż nie ma ona nadmiernie intensywnego smaku, a wszystko czego dotknie, barwi na intensywny, złoty kolor. Nie oznacza to jednak, iż nie warto jej wykorzystywać w kuchni codziennej! Mimo swego mało intensywnego smaku, jest ona w stanie nadać daniu subtelności porównywalnej do dań zawierającym w swym składzie ekskluzywny szafran. Sprawdzi się jako przyprawa do kurczaka, ryby, sałatki, owoców morza, a także sosów kremowych, którym zapewni przy okazji typowy dla indyjskiej kuchni złocisty kolor.
Jeżeli chodzi o możliwości barwienia dań przy użyciu kurkumy… Jest to ciekawy sposób na zaoferowanie ciekawego dania bez specjalnej manipulacji jego smakiem. W końcu złoty ryż czy kalafior od razu będzie smakował lepiej – szczególnie, gdy zostanie podany do niego złocisty sos z dodatkiem oryginalnej mielonej kurkumy!
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)