
- 4 duże filety z morszczuka
- 1 całe jajko
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czonsku
- 3 łyżki bułki tartej
- koperek (ilość wedle uznania, u mnie mrożony)
- sól
- przyprawa do Ryb Przyprawy Świata Gdynia
- Rybę rozmrażamy, pozbawiamy wody oraz lodu, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Filety rybne wkładamy do blendera i mielimy do uzyskania jednolitej masy (nie mielmy za bardzo).
- W misce umieszczamy rybę, jajko, bułkę tartą (jeżeli masa nie będzie zbyt zwarta, można dodać więcej, nam ta ilość wystarczyła, nie chciałam by pulpeciki były zbyt zbite), przetartą na tarce cebulę oraz czosnek, sól oraz przyprawę do ryb (ilość wedle uznania).
- Gdy całość osiągnie jednolitość należy dodać koperek, ja dodałam sporo: koperku nigdy za wiele.
- W między czasie wstawiamy garnek do gotowania na parze (wówczas unikniemy rozgotowania się pulpecików).
- Z masy rybnej formujemy kotleciki i układamy je w sitku do gotowania na parze. Gotować 10-15 minut, kotleciki powinne już być gotowe.
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 400g smietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- koperek (u mnie mrożony)
- 1-2 łyżki mąki oraz woda do zagęszczenia sosu
- sól
- bulion uzyskany podczas gotowania puplecików rybnych na parze
- W rondelku/garnku roztapiamy masło, a następnie smażymy na nim posiekaną na drobno cebulę.
- Zmniejszamy ogień i powoli wlewamy partiami śmietanę (cały czas mieszając). Gotować 1 minutę.
- Dolewamy do rondelka bulion uzyskany podczas gotowania ryby na parze (około 2 szklanek, wszystko zależy od konsystencji sosu, proporocje można zwiększać)), dokładnie mieszamy i doprowadzamy do gotowania (mały ogień).
- W między czasie dorzucamy ząbek czosnku (posiekany) oraz świeży koperek. Gotujemy całośc na małym ogniu, od czasu do czasu mieszamy.
- Pod koniec zagęszczamy nasz sos mąką rozbełtaną z wodą.
- Przed podaniem można pulpeciki rybne wrzucić do sosu, uważajmy by ich nie rozgotować, są delikatne.
Smacznego!
Oryginalny przepis dostępny na: http://przysmakiewy.pl