Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 żółtko
- pół kostki margaryny
- 3 łyżki śmietany
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa Makowa:
- 0,5 kg maku
- 2 jajka + jedno żółtko
- jedna szklanka cukru pudru
- jeden cukier waniliowy
- dwie łyżki kaszy mannej
- 3 jabłka , bakalie
Masa Serowa:
- 1 kg sera
- szkl. cukru
- 5 jajek
- pół kostki masła
- cukier waniliowy
- pół litra śmietany
- budyń waniliowy
- 2 łyżki mąki
- cytryna
Wykonanie ciasta:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyrobić i odstawić na jedną godzinę do lodówki.
Następnie rozwałkować, dać na blachę podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Przygotowanie masy makowej:
Mak sparzyć, odsączyć i zmielić dwa razy. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo mak.Dodać bakalie i utarte jabłka. Na końcu dodać ubite na sztywne białka i delikatnie
wymieszać z makiem.
Przygotowanie masy serowej:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, stale ucierając.
Dodawać po trochę zmielonego sera i ucierać. Następnie dodać budyń, mąkę, zapach
waniliowy i cytrynę oraz ubitą śmietanę. Na koniec dodać ubite na sztywno białka.
Delikatnie wymieszać. Na podpieczony spód wykładamy na przemian 3 łyżki masy serowej
i makowej. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego 180 C. Piec około 50 min .
Ciasto pracochłonne, ale bardzo dobre. Polecam ! Życzę Smacznego.