
Ciasto: - 1,5 szklanki mąki - 1 żółtko - pół kostki margaryny - 3 łyżki śmietany - pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa Makowa: - 0,5 kg maku - 2 jajka + jedno żółtko - jedna szklanka cukru pudru - jeden cukier waniliowy - dwie łyżki kaszy mannej - 3 jabłka , bakalie Masa Serowa: - 1 kg sera - szkl. cukru - 5 jajek - pół kostki masła - cukier waniliowy - pół litra śmietany - budyń waniliowy - 2 łyżki mąki - cytryna Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyrobić i odstawić na jedną godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować, dać na blachę podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Przygotowanie masy makowej: Mak sparzyć, odsączyć i zmielić dwa razy. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo mak.Dodać bakalie i utarte jabłka. Na końcu dodać ubite na sztywne białka i delikatnie wymieszać z makiem. Przygotowanie masy serowej: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, stale ucierając. Dodawać po trochę zmielonego sera i ucierać. Następnie dodać budyń, mąkę, zapach waniliowy i cytrynę oraz ubitą śmietanę. Na koniec dodać ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać. Na podpieczony spód wykładamy na przemian 3 łyżki masy serowej i makowej. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego 180 C. Piec około 50 min . Ciasto pracochłonne, ale bardzo dobre. Polecam ! Życzę Smacznego.