
Bardzo rzadko jem pieczywo. No chyba, że takie domowej roboty. Te bułeczki są wyjątkowe, bo bez mąki i jajek, taka zdrowsza wersja prawdziwych żytnich bułeczek.
- 250g twarogu chudego
- 6 łyżek otrębów owsianych SANTE
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki lnu mielonego
- szczypta soli
- 2 łyżki mleka 2%
- łyżeczka czosnku niedźwiedziego
W misce mieszamy suche składniki, czyli: otręby, proszek do pieczenia, len, sól i czosnek. Dodajemy rozkruszony twaróg i mleko. Wyrabiamy dokładnie.
Masę wykładamy do foremek na muffinki, pamiętając, że bułeczki urosną i dlatego napełniamy formę do 3/4 wysokości.
Pieczemy ok. 40 minut. Gdy będą już gotowe, nie wyciągamy od razu z piekarnika, lecz pozostawiamy je jeszcze na 10-15 minut, tak aby odpoczęły