Składniki:
– 400 g mięsa mielonego (chudego np. jagnięciny, cielęciny)
– 1 czubata łyżka przyprawy garam masala
– 1 szczypta szafranu
– 1 czerwona papryczka chilli
– 1 cebula
– pęczek świeżej kolendry
– 2 ząbki czosnku
– puszka ciecierzycy (około 400 g)
– passata (pasta pomidorowa) (350 ml)
– pieprz, sól
Do podania:
– ulubiona sałata z sosem winegret
– jogurt naturalny z harissą
– tortille
Sposób przyrządzenia:
1. Wymieszaj mięso mielone z solą, pieprzem i przyprawą garam masala. Z mięsa uformuj (zwilżonymi dłońmi) klopsiki i przełóż na gorącą patelnię z odrobiną oleju/ masła klarowanego. Smaż, często potrząsając patelnią, aż klopsiki się ładnie zarumienią.
2. Zalej szafran wrzątkiem (odrobinę, tylko aby woda zakryła nitki szafranu).
3. Papryczkę chilli, cebulę, czosnek i kolendrę pokrój i wrzuć do garnka z odrobiną oleju. Dodaj szafran (razem z wodą) oraz odsączona ciecierzycę. Do wszystkiego dolej passatę. Doprowadź do wrzenia.
4. Gotowy sos przelej na patelnię z klopsikami. Chwilę gotuj. Dopraw do smaku.
5. Klopsiki garam masala podawaj z ulubioną sałatą z sosem winegret. Tortille podgrzej w mikrofalówce. Do jogurtu naturalnego dodaj harissę.
Smacznego!