
Oryginalną recepturę postanowiłam odrobinę zmodyfikować, używając między innymi Czubrycy zielonej. Zdecydowanie dla mnie lepiej pasował tutaj jogurt grecki jak śmietana. Zapiekanka była wyśmienita, a porcja była spora. Na pewno dla nikogo nie zabraknie. Ser Lazur okazał się smacznym dodatkiem. Polecam!
Składniki:
- 750 g ziemniaków
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- przyprawa do potraw greckich
- olej do smażenia
- 450 g mrożonego szpinaku w liściach
- 4 ząbki czosnku
- 400g jogurtu greckiego 10%
- 3 trójkąty sera Lazur
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Obrać ziemniaki. Pokroić na talarki i ugotowac al dente w lekko osolonej wodzie (ok. 15 min).
- Filet z kurczaka myjemy, a następnie kroimy na kawałki. Mięso posypujemy przyprawą do potraw greckich, odstawiamy na 20 minut.
- Zamarynowany kurczak smażymy na oleju.
- Rozmrożony brykiet szpinaku łączymy z posiekanym czosnkiem, solą, świeżo mielonym pieprzem oraz jogurtem greckim.
- Ser Lazur kroimy w cienkie plastry.
- Naczynie żaroodporne natłuszczamy margaryną lub masłem, a potem wykładamy talarkami ziemniaków.
- Kolejną warstwę stanowi kurczak (połowa porcji), następnie szpinak i ser pleśniowy.
- Wykładamy kolejną warstwę ziemniaków, kurczaka, szpinaku i sera, pozostawiając kilka plastrów tego ostatniego.
- Zapiekankę zakończ dodatkową warstwą ziemniaków.
- Całość pieczmy w 180°C, ok. 20-30 min. Pod koniec zapiekania wykładamy ostatni trójkąt sera Lazur (talarki).
- Wierzch zapiekanki można posypać ulubionym zestawem ziół. Naszą zapiekankę oprószyłam Czubrycą Zieloną.
Smacznego!
Oryginalny przepis dostępny na: http://przysmakiewy.pl