
Jabłecznik z budyniem.
Składniki :
– 60 dag mąki tortowej,
– szklanka cukru,
– kostka margaryny,
– 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 5 żółtek,
– 3 łyżki kwaśnej śmietany,
– 3 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem,
– 1 litr mleka,
– 1 kg. jabłek,
– cynamon,
– opakowanie cukru waniliowego,
– margaryna i bułka tarta do formy,
– cukier puder do posypania,.
Przygotowanie :
1. Z mąki , cukru , proszku , margaryny , żółtek i śmietany zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie równe części.
2. Jabłka myjemy , obieramy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki . Budynie gotujemy na mleku. Blachę natłuszczamy , wysypujemy bułką . Połowę ciasta rozwałkowujemy i układamy na blasze. Wykładamy jabłka jedno przy drugim. Posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym.
3. Na jabłka wylewamy budyń. Na masie delikatnie układamy rozwałkowaną drugą część ciasta. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 C . Obficie posypujemy cukrem pudrem.